Wat bepaalt uw keukenindeling?

 Je hebt gehoord van de uitdrukking “vorm volgt functie”. Dit geldt als het gaat om de indeling van een keuken. Er zijn echter enkele basisvormen voor de keukenindeling, dwz Recht, Kombuis, L, U en G die zijn gebaseerd op de werkdriehoek.

De werkdriehoek wordt gevormd door een onzichtbare lijn te trekken tussen de gootsteen, het fornuis en de koelkast. Geen enkel been van de driehoek is korter dan 1,20 meter en niet langer dan 2 meter. Met het totaal van alle benen niet groter dan 8 meter.

Geen obstakels in de driehoek.

RECHT | ÉÉN MUUR

De keukenopstelling met één wand is de kleinste van alle keukenontwerpen. Om voor de hand liggende redenen is er echt geen werkdriehoek als zodanig. Deze keukenopstelling is ideaal voor kleinere woningen of als secundaire keuken in grotere woningen. Dit type keukenplan is het meest geschikt voor een efficiëntiestijl van een appartement en wordt vaak verwerkt in loftstijl of open plattegronden.

Door zijn kleine formaat leent het ontwerp van de eenwandige keuken zich vaak voor het gebruik van combinatietoestellen. Afzuigkap / magnetron werkt hier goed, net als een fornuis om te koken in plaats van een kookplaat en een aparte oven. Probeer apparaten niet te dicht bij elkaar te plaatsen. Door voldoende ruimte over te laten voor kasten tussen de apparaten, wordt de keuken veel functioneler.

Voordelen:

  • Het ontwerp met enkele muur elimineert de verkeersstroom van buitenaf in deze keuken volledig.
  • Dit is de perfecte keuze voor een open plattegrond of een eenvoudige keukenopstelling.
  • Waarschijnlijk de dure huurkeuken om te verbouwen.

Nadelen:

  • Het ontbreken van een traditionele werkdriehoek in het ontwerp met één muur maakt het een minder efficiënte keukenindeling.
  • Gebrek aan grootte kan leiden tot beperkte opslagruimte.
  • Opslag kan in een kleinere keuken als deze zeer beperkt zijn.

GALLEY | GANG

De keukenontwerpopstelling in kombuis- of gangstijl dankt zijn naam aan de kombuis van een schip. Deze keuken wordt ook wel een gangkeukenopstelling of plattegrond genoemd. Met dit keukenplan staan ​​alle kasten en apparaten in een rechte lijn op tegenoverliggende muren. Dit kan een van de meest efficiënte keukens zijn om in te koken vanwege het kleine formaat. Alles wat de kok nodig heeft is niet ver van de hand en veel heen en weer bewegen van de kok kan hier worden geëlimineerd.

Het belangrijkste nadeel van deze keukenindeling is dat deze is ontworpen als een doorloopkeuken. Dit nodigt verkeer uit naar de keuken en het kan daardoor druk worden. Schiet minimaal 1,20 meter tussen de werkbladen om voldoende ruimte te hebben.

Probeer indien mogelijk gasten ervan te weerhouden langs te komen. Indien goed doordacht, biedt deze keuken voldoende kastruimte en voldoende aanrechtruimte. Ruimtebesparende apparaten zoals kleinere koelkasten en onderkastapparaten zijn ideaal in dit keukenontwerp.

Voordelen:

  • Vanwege het kleinere werkoppervlak en de basisopstelling van de keuken is dit een van de efficiëntere keukens om te gebruiken.
  • Gemakkelijk schoon en overzichtelijk te houden.
  • Door de beperkte ruimte zou het verbouwen van deze keuken goedkoper moeten zijn.

Nadelen:

  • Verkeer kan een probleem zijn als de kombuiskeuken aan beide uiteinden open is.
  • Koks zijn meestal niet betrokken bij de rest van de gasten en kunnen zich een beetje geïsoleerd voelen in een kombuiskeuken.
  • Meestal niet bedoeld om tijdens gebruik te eten. Indien goed gepland kan een snackbar worden toegevoegd.

L-VORM

Misschien wel de meest voorkomende keukenvorm is het L-Shape keukenplan. In deze keukenopstelling wordt het probleem van doorgaand verkeer geëlimineerd. De mogelijkheid tot hoekopslag komt ook om de hoek kijken bij de wand- en onderkasten aan de binnenkant van de L-vorm. Het is belangrijk om van deze ruimte te profiteren en deze verstandig te gebruiken. Lege of dode hoeken moeten hier worden vermeden.

Zorg ervoor dat elke poot van de L niet te lang wordt om onnodig veel reizen te voorkomen tijdens het werken in de keuken. Een maximale beenlengte van 12 tot 15 voet is ideaal. Als je een ruimte hebt die groot genoeg is om mee te werken, kun je het idee onderzoeken om een ​​eiland toe te voegen aan dit keukenplan.

Voordelen:

  • Uitstekende keuze voor een typische middelgrote keuken.
  • Mits goed ingedeeld is dit een uiterst efficiënte keuken om in te koken.
  • Als de ruimte het toelaat, kan een eiland of schiereiland extra opslagruimte en functie toevoegen.

Nadelen:

  • Huishoudelijk verkeer kan de werkdriehoek verstoren.
  • Verminder het verkeer door de koelkast aan het einde van een poot van de L-vorm te plaatsen.
  • De combi magnetron / afzuigkap is het meest efficiënte gebruik van de ruimte, maar niet geweldig voor maximale ventilatie.

U-VORM

De U-vormige keuken is een naaste verwant aan de L-vorm, maar biedt meer opberg- en aanrechtruimte. In de U-vorm heb je echter twee situaties in de binnenhoek die je moet aanpakken. Lazy susan kasten, blinde hoekkasten en magische hoekkasten behoren hier allemaal tot de mogelijkheden.

Deze keukenopstelling is geschikt voor grotere keukens en kan worden verbeterd door een kookeiland toe te voegen. Mocht u besluiten een eiland te gebruiken, probeer dan niet minder dan 42 “vrije loopruimte rond het eiland te hebben.

De toevoeging van een eiland zal waarschijnlijk de stroom van een traditionele werkdriehoek doorbreken, dus u kunt het idee overwegen om een ​​andere werkzone op te nemen om functionaliteit aan dit plan toe te voegen.

Voordelen:

  • Goed voor grotere keukenplannen. Veel aanrechtruimte en opslag.
  • Ideaal om een ​​eiland toe te voegen aan uw keukenopstelling.
  • Verkeer door de werkdriehoek wordt geëlimineerd.

Nadelen:

  • Tenzij er een speciale werkplek op het eiland is, is dat meestal een kookkeuken.
  • Probeer minimaal 3 meter langs de achterwand van de U te hebben om een ​​druk gevoel in de keuken te voorkomen.
  • Houd apparaten minimaal 1 meter van de hoeken verwijderd.

G-VORM

De G-vormige keuken is echt een aangepaste versie van de U-vorm. Vaak wordt de G-vorm voltooid door een schiereiland toe te voegen om de G-vorm te creëren. De toevoeging van een schiereiland is een uitstekende manier om uw keuken uitnodigender te maken, vooral als er zitplaatsen zijn voor gasten.

Het nadeel van het G-vormige keukenplan is dat het de toegang tot de hoofdkeuken beperkt, dus er moet op worden gelet dat de keuken niet krap aanvoelt. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de poot van de G en kasten aan de tegenoverliggende muur. Probeer hier een toegangsafstand van niet minder dan 48 “aan te houden.

Voordelen:

  • Biedt meer opberg- en aanrechtruimte dan kleine keukens.
  • Biedt plaats aan enkele gasten.
  • Ideale manier om de toegang tot de drukke werkdriehoek van de keuken te beperken.

Nadelen:

  • Kan ervoor zorgen dat de keuken gesloten of kleiner aanvoelt dan hij in werkelijkheid is.
  • Er moet voor worden gezorgd dat er voldoende in- en uitstroom mogelijk is naar het hoofdwerkcentrum van de keuken.

Dit is slechts een greep uit de vele configuraties die beschikbaar zijn. Geen twee keukens zijn precies hetzelfde.

De keukenopstelling is helemaal van jou.

Als u van plan bent uw keuken , in gedachten te houden hoe je de ruimte nu en in de toekomst zult gebruiken en vergeet niet de speciale behoeften van elk lid van uw gezin. Met een doordachte planning ben je goed op weg naar een perfecte keuken op maat .